Wykonanie
Dziś zapraszam na kolejne danie z
ryby inspirowane kuchnią arabską. Najciekawszy w tym daniu jest
ryż z karmelizowaną
cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością
będę go przygotowywać częściej również do innych dań.
Pomidorowy sos z
kaparami idealnie łączy
rybę z
ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach
ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!
Składniki :2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy2 średnie
cebule2 łyżki
brązowego cukru3/4 kubka
ryżu2 ząbki
czosnku3
pomidorysok z cytryny2 łyżeczki
kaparów2
filety białej ryby np.
dorsz (u mnie łupacz)
natka pietruszkisól,
pieprzPrzygotowanie :Na patelni roztopić 1 łyżkę
masła i
oliwy, dodać
cebulę pokrojoną w plasterki i
cukier, dokładnie wymieszać. Smażyć prze 15-20 minut na średnim ogniu, często mieszając, do czasu aż
cebula się skarmelizuje. W międzyczasie ugotować
ryż.
Ryż dodać do skarmelizowanej
cebuli i dokładnie wymieszać.Na niewielkiej patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej posiekany
czosnek, dodać pokrojone w kostkę
pomidory, sok z połowy
cytryny i
kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę
masła i usmażyć na nim
filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż
ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki.
Rybę doprawić
solą i
pieprzem oraz posypać posiekaną
natką pietruszki.
Ryż ułożyć na talerzu, na nim położyć usmażoną
rybę, polać ją
sosem pomidorowym i natychmiast podawać.
Smacznego!