ßßß Cookit - przepis na Ryba sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą

Ryba sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na kolejne danie z ryby inspirowane kuchnią arabską. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością będę go przygotowywać częściej również do innych dań. Pomidorowy sos z kaparami idealnie łączy rybę z ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!
Składniki :
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 łyżki brązowego cukru
3/4 kubka ryżu
2 ząbki czosnku
3 pomidory
sok z cytryny
2 łyżeczki kaparów
2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz)
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie :
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i oliwy, dodać cebulę pokrojoną w plasterki i cukier, dokładnie wymieszać. Smażyć prze 15-20 minut na średnim ogniu, często mieszając, do czasu aż cebula się skarmelizuje. W międzyczasie ugotować ryż. Ryż dodać do skarmelizowanej cebuli i dokładnie wymieszać.
Na niewielkiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, sok z połowy cytryny i kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła i usmażyć na nim filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć na talerzu, na nim położyć usmażoną rybę, polać ją sosem pomidorowym i natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/ryba-sosem-pomidorowym-z-kaparami-na.html